top of page

Безглутенови Тарталетки с шоколад и солен карамел (без бяла захар)

Чудесен, достатъчно бърз десерт за приготвяне и при всичко това е без глутен и без бяла захар, което го прави още по-чудесен!


Грабнете рецептата и историята на тарталетките :)


Има две школи за историята на тартата. Едината твърди, че тартите са се развили в традицията на „поставянето на нещата върху другите неща“ в гастрономията. Според този ред на мисли хората от хилядолетия слагат храни върху други храни - особено кръгли, плоски парчета хляб. Тъй като хлябът е направен от брашно, а тарталетките са направени от брашно (макар и силно обогатено брашно), всяка от тези храни се счита за тарт. Технически. (Хората твърдят същото за тортите ... и пицата).


Втората мисловна школа поддържа, че тартите произхождат от средновековната традиция на приготвяне на пайове и всъщност са вид плосък пай с отворено лице. Тези хора имат аргумент за формата и техниката и аз съм склонна да застана на тяхна страна. Обогатените теста (т.е. „къси“ кори) започнаха да се използват около двеста години след пайовете (около 1550 срещу около 1350 или преди за основните кори за пай) и в същия географски район - Европа.


Пайовете и тартатите се различават по това, че докато пайът е бил нещо като обикновена храна, начин за рециклиране на карантии и остатъци от масата за по-късна консумация (наречете го Medieval Tupperware), тартите са били неща от високата кухня. Което ще рече, те са били изключително популярни сред благородството. Дворните готвачи правят тарталетките не толкова заради вкуса им, колкото заради външния им вид. Често за основа е крем, голям, отворен тарт представящ широко платно, върху което артистичен готвач може да композира произведение от ядливо изкуство. По този начин ярко оцветените плодове, зеленчуци и подправки попадат в тях. Те могат да бъдат сладки, солени или по-често смес от двете.С течение на времето кулинарните тенденции взеха да водят тарталетките предимно в сладка посока (цитрусовите тарталетки като портокал и лимон са две класики за всички времена), въпреки че е важно да не забравяме техните известни пикантни братовчеди, а именно киш. Не мога да кажа кой от двамата предпочитам, макар че вече съм правила киш, ще се концентрирам върху сладките неща тази седмица.*източникНека да преминаваме към рецептата!Подг.: 5 мин.

Готвене: 25 мин.

Ниво: лесно

Порции: 4 порции

Калории в една порция: 417 ккал


За тарталетката:

 • ½ чаша бадемово брашно

 • 1 с.л. Кокосово брашно

 • 2 с.л. Кленов сироп

 • 2 с.л. Кокосово масло(без мирис) разтопено

За шоколадовия слой:

 • ¼ чаша шоколадови капки

 • 2 с.л. Соево мляко

 • 2 с.л. Кокосово масло (без мирис)

За соления карамел:

 • ¼ чаша бадемово масло/тахан

 • 3 с.л. Кокосово масло (без мирис) разтопено

 • ⅓ чаша кленов сироп

 • едра хималайска сол


Метод на приготвяне:

Стъпка 1: Загрейте фурната на 180С.

Стъпка 2: Смесете всичките съставки за тарталетката и разпределете между две намазнени форми за тарталетки като хубаво ги оформите с пръсти. Изпечете за около 15 минути.

Стъпка 3: На водна баня разтопете шоколада и добавете соевото мляко и кокосово масло, миксирайте добре. Напълнете тарталетките. Поставете във фризера за поне 15 мин.

Стъпка 4: Отделно смесете бадемовото масло с кленов сироп и с кокосовото масло и поставете отгоре в тарталетките. Поръсете с малко едра морска сол отгоре.

 
 

0 comments

Comments


Jump to Recipe
bottom of page