top of page

Пухкави Пърленки

Рецептата е за Пухкави Пърленки!


Вкусна и проста рецепта за пърленки, идеалнм за сандвичи или дори само с чесново олио... ммм!


Вземете рецептата заедно с историята на пита хляб :)


Пърленката е кръгъл, плосък хляб от пшенично брашно, който често има кухина или джоб. От около 4000 години тя е основна част от близкоизточната и средиземноморската кухня. Според археологическите историци питата вероятно произхожда от общности, разположени западно от Средиземно море. Изглежда, че фермерите и обитателите на пустинята са се наслаждавали на някаква форма на пърленки. Известно е, че се пренася от търговци, пътували през пустинята Арабия и Сахара.

Първите пърленки са тесто, направено от брашно и вода, което е било оставено да поеме естествените дрожди, присъстващи в околната среда. Спорите на дрождите позволиха на хляба да втаса. С течение на времето се смята, че бирената мая е била добавена към тестото, за да насърчи хляба да се вдига по-бързо. След това кръглите питки бяха приготвени на горещ огън във външна фурна.


Първото споменаване на думата на английски, цитирано в Оксфордския английски речник, е през 1936 г. Английската дума е заимствана от новогръцки πίτα, от своя страна от византийския гръцки πίτα „хляб, торта, пай, пита“ (атестирана през 1108 г.) и евентуално от старогръцки πίττα или πίσσα „смола / смола“ (за блясъка), или древногръцки πικτή (pikte), „ферментирало тесто“, което може да е преминало на латински като „picta“ срв. пица. На левантийски арабски той еволюира в fatteh, (тъй като староарабски / p / еволюира в / f /). Други хипотези проследяват думата обратно до класическата еврейска дума patt פת (буквално „хапка хляб“). Написано е като арамейски pittəṭā / pittā פיתא), от което е получено на византийски гръцки. Съществуват хипотези и за германските илирийски посредници.


Думата е заимствана от турски като пиде и се появява на балканските езици като сърбохърватска пита, румънска пита, албанска пита, българска питка или пърленка. Въпреки че в сърбохърватските езици на страните, включващи бивша Югославия, думата пита се използва за сладкиши в стил burek. На арабски понякога се използва фразата خبز البيتا (пита хляб); други имена са просто خبز „khubz, хляб“ или الخبز العربي „арабски хляб“ или خبز الكماج „хляб al-kimaj“. В Египет се нарича ʿaish (عيش) или ʿaish baladi (عيش بلدي), [23] означава рустик , местен или селски хляб. „Aish“ означава и живот на арабски, подчертавайки значението на питата в египетската култура. На гръцки арабският хляб се нарича aravikē pita (бук. „Арабски сладкиши“).


Модерна пърленка

Съвременните пърленки могат да се правят в стандартна вътрешна фурна при много висока температура. Съвременните рецепти често включват активна хлебна мая, сол и понякога малко захар за хранене на маята. Маята и високата температура на фурната позволяват на плоското тесто да се разшири и да се готви за броени минути. Това разширяване и бързото време за готвене помага да се оформи вътрешният джоб на подписа.

В средиземноморската кухня питите често се пълнят с месо и зеленчуци или фалафели и се ядат като сандвич. Питата се използва и като инструмент за загребване и ядене на всички видове класическа близкоизточна храна, като хумус и баба ганудж. Тези кръгли хлябове също често се използват за приготвяне на опаковка с пита, която съдържа протеини, кисели краставички и зеленчуци. Този палестински фаворит се нарича шаурма и ще има агнешко, телешко или пилешко.


Къде да намерим автентична храна от Близкия изток

Ако се скитате по улиците на Палестина, лесно можете да намерите всякакви вкусни средиземноморски и близкоизточни ястия, много от които ще включват пита хляб. Хубавото на питите е, че те правят идеална улична храна, когато се трансформират в сандвич или обвивка.

За да опитате автентична палестинска кухня в Съединените щати, може да се наложи да се отправите към разнообразни в културно отношение райони, като Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. Pita Pita Mediterranean Grill, разположен на няколко места в Илинойс, е един от най-добрите палестински ресторанти. Менюто включва арабски любими, като хумус, фалафел, табуле, пълнени гроздови листа и разнообразни сандвичи с шаурма, увити в пита. *източникНека да преминаваме към рецептата!

Подг.: 1 час и 15 мин. (1 час втасва тестото)

Готвене: 10 мин

Ниво: лесно

Порции: 6 пърленки

Калории в една порция: 300 ккал


Продукти:

  • 3 1/2 чаши брашно

  • 1 1/2 чаши растително мляко

  • 1 опаковка суха мая

  • 1 ч. л. сол


Метод на приготвяне:

Стъпка 1: В средна купа смесете топло мляко със суха мая. Оставете за 10 минути.

Стъпка 2: В голяма купа поставете брашно и добавете сол и смес от мая и започнете да бъркате, докато оформите нелепнещо тесто.

Стъпка 3: Месете около 5 минути и оформете топка, покрийте с кухненска кърпа. Оставете на топло място за около час или докато тестото удвои размера си.

Стъпка 4: Разделете тестото на 6 равни части. Навийте топки с ръце.

Стъпка 5: Загрейте голям тиган на силен огън.

Стъпка 6: Разточете една от топките и я поставете върху тиган и пържете около 2 минути от всяка страна. Обърнете още веднъж за допълнителна минута.

Стъпка 7: По желание намажете със зехтин, смесен със счукан чесън.

 
 

0 comments

Comments


Jump to Recipe
bottom of page