top of page

Лесна Турска Баклава (веган)

Следващата рецепта в нашето пътуване #streetsfoodchallenge е Лесна Турска Баклава (веган)!

Pâtisserie е дума, свързана с кухните на Франция, където пекарите правят най-богатото тесто, най-лъскавия ганаш и най-копринените кремове, преди да ги комбинират във всякакви невероятни деликатеси. Но има нещо толкова красиво, толкова ароматно и толкова обичано от Турция, че е спечелило сърцата и умовете на сладкозъбите хора по целия свят. Това е, разбира се, баклава - проста комбинация от тесто, ядки и захар, които се предлагат в невероятен набор от форми и размери.


Произходът на този десерт е най-малко мъгляв - добра шепа нации претендират за познатата ни днес баклава чак до Централна Азия. Общоприето е обаче, че първата форма на баклава идва от асирийската империя, около 800 г. пр. Н. Е., Където слоеве тесто за хляб се разпъват тънко и се пекат с нарязани ядки и мед за специални случаи. Тъй като търговията нараства, древните гърци развиват привързаност към асирийския деликатес и се смята, че те са разработили невероятно тънко тесто, наречено phyllo (лист), което прави слоевете по-леки и деликатни. На свой ред подправките и копринените пътища започнаха да оказват влияние върху съставките, като розова вода, кардамон и канела станаха нещо обичайно.


Въпреки че е трудно да се потвърдят тези влияния, ясно е, че бахлавата, която познаваме и обичаме днес, е благодарение на Османската империя от петнадесети век нататък. Тази огромна империя обхваща много държави, поради което е трудно да се определи точният произход на пахлавата - всяка нация вероятно е повлияла или променила рецептата си, докато са били завладявани от османците. Рецептата беше усъвършенствана в кухните на двореца Топкапъ в Истанбул от седемнадесети век и бързо се превърна в любимка на управляващия султан, който раздаваше сладкишите на своите войници на петнадесетия ден на Рамадан в така наречения „Парад на Баклава“ - демонстрация на сила, както и начин да покажете признателност към армията.


Днес в много страни се прави бахлава, но Турция е тази, която е най-известна с производството на деликатеса. Големите широки листове сладкиши са опънати толкова тънки, че стават прозрачни, преди да бъдат намазани с масло и наслоени един върху друг. Като пълнеж се използват шам-фъстъци от Газиантеп, егейски бадеми, орехи или лешници от Черноморския регион, а захарният сироп вместо медът се залива след първоначалното изпичане.


Газиантеп е духовният дом на бахлавата - особено тези, направени с шам фъстък - до такава степен, че Газиантеп Баклаваси получи наградата за ЗГУ от ЕС през 2013 г. Цели екипи от пекари ще разточат чаршафите, ще ги наслоят с яркозелените ядки в региона, нарязани ги в диаманти, залейте с разтопено масло, след това ги поставете във фурната, преди да ги заливате със сироп и да оставите да се охладят. Тъй като ядките са толкова ярко покрити, те често се смилат на прах, за да се поръсят върху горната част на баклавата, което ги прави да изглеждат още по-изкусителни. *източникНека да преминаваме към рецептата!

Подг.: 15 мин.

Готвене: 55 мин.

Ниво: лесно

Порции: 24 порции

Калории в една порция: 227 ккалПродукти:

  • 1 3/4 чаша орехи (200 гр.)

  • 1/3 чаша лешници (50 гр.)

  • 1 1/3 чаша пекан (155 гр.)

  • 1 опаковка кори (400 гр.)

  • 1 чаша олио (или кокосово масло) (200 гр.)

За сиропа:

  • 1 1/3 чаша вода (300 мл.)

  • 1 1/4 чаша захар (300 гр.)

  • 2 парчета лимон


Метод на приготвяне:

Стъпка 1: Загрейте фурната до 180 С.

Стъпка 2: В тава за печене поставете орехи, лешници и пекани и ги изпечете във фурната за 10 минути. В кухненския робот пасирайте ядките на малки парченца.

Стъпка 3: В дълбоката тава за печене поставете 2 слоя хартия за печене и започнете да правите своята баклава, като поставите 2 листа кори и ги намажете с около 3 супени лъжици, поръсете равномерно малко смес от ядки отгоре. Повторете с останалите кори, олио и ядки. (не поръсвайте с ядки на последния горен лист, а просто го покрийте с олио.

Стъпка 5: Нарежете баклавата на желани парчета. Изключително лесно е да се направи с нож за пица, ако имате такъв.

Стъпка 6: Печете 50-55 минути.

Стъпка 7: През последните 10 минути от печенето си пригответе захарния сироп, като поставите вода, захар и лимони в тенджера за готвене и го готвите на силен огън за 10 минути. (не изключвайте котлона, ако баклавата ви е все още във фурната.)

Стъпка 8: В момента, в който вашата баклава е изпечена, извадете я от фурната и я залейте отгоре с възможно най-горещия захарен сироп.

Стъпка 9: Оставете да изстине и попие сиропа за 2-3 часа и украсете с малко счукани ядки отгоре. 

0 comments

Commentaires


Jump to Recipe
bottom of page